Naar boven

Plateelschilderwerk

Handgemaakte tegels van Dijkstra
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek maakt handgemaakte tegels in vele variaties. In het vaste programma zitten de authentieke Friese witjes, de Art Deco lijn en een moderne tegellijn. Daarnaast worden er tegels gedecoreerd door middel van verschillende traditionele, ambachtelijke en moderne technieken. 

Traditionele plateelschilderkunst
De Friese en Hollandse plateelschildertraditie is al jaren een inspiratiebron voor Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek. Onze plateelschilders schilderen nog authentieke Majolica en Delfts blauwe afbeeldingen zoals dat eeuwen geleden ook werd gedaan. Meester plateelschilders hebben de jongere generatie voor het vak weten te enthousiasmeren en met passie overgedragen, een traditie van meer dan 400 jaar. De beroemde eeuwenoude Friese en Nederlandse schildertradities zijn bij Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek gewaarborgd en in goede handen.

 

Klassiek en hedendaags
Zowel klassieke als hedendaagse voorstellingen worden op authentieke wijze door onze vier ervaren plateelschilders geschilderd. Originele afbeeldingen zijn bewaard gebleven en worden nog altijd op traditionele wijze geschilderd met de kenmerkende penceelstreek van elke afzonderlijke plateelschilder.

 

Onze zeer ervaren plateelschilders leveren kwalitatief hoogstaand schilderwerk en er wordt de tijd genomen om elk detail in de kleinste puntjes af te werken. Dat houdt in dat het schilderwerk niet van het oude is te onderscheiden. Daarnaast is het mogelijk om voor restauratie doeleinden tegels op verantwoorde wijze te beschadigen zodat het perfect aansluit op eventueel bestaand tegelwerk en niet van het oude te onderscheiden is.

Verschillende witjes
Wij schilderen standaard op onze TW1 Glazuur. Dit is een glazuur die in de loop van de tijd gaat leven en waarbij de craquelé langzamerhand zichtbaar wordt. Op aanvraag kunnen we ook schilderen op andere glazuren en ook kunnen we onze tableaus schilderen op een mix van meerdere kleuren wat  goed te combineren is met onze tegelmixen. Alles wordt specifiek voor u geschilderd en is custom-made en hierdoor aan te passen naar wens van de klant..

 
 

Craquelé
Het TW1 glazuur krijgt in de loop van de jaren dat het craquelé steeds meer zichtbaar wordt. Als u direct het craquelé effect wilt hebben dan is het ook bij het schilderwerk mogelijk om het proces van het zichtbaar worden van de craquelé te versnellen.

Bijzondere details
Al het schilderwerk kan geleverd worden op alle varianten en kleuren van de Friese witjes, met en zonder snijgaatjes.

 
 

Hedendaags
Hedendaagse voorstellingen worden door onze eigen ontwerper ontworpen en geschilderd. We hebben prachtige voorstellingen van boerderijdieren, tuinvogels en keukengerei. Neem voor inspiratie een kijkje in onze online catalogus.

Kleurontwikkeling
De prachtige kleuren voor het plateelschilderwerk ontwikkelen we op authentieke wijze in ons eigen laboratorium. De kleuren worden gemengd en gebakken tot Fritten waarna het weer gebroken en vermalen wordt tot glazuur waarmee geschilderd wordt. Hierdoor werken we met onze eigen veilige grondstoffen en kunnen we de mooiste kleuren ontwikkelen om mee te schilderen.

Afwerking
Naast het schilderwerk op tegels is het ook mogelijk om een tableau te laten schilderen met hieromheen een rand uit ons assortiment of te laten schilderen op afdektegels of profielrandjes.

 

Op maat gemaakt
Onze plateelschilders schilderen ook uw authentieke afbeelding op een tableau of vullen de ontbrekende stukken aan voor restauratie doeleinden. Ook schilderen onze plateelschilders uw zelfgekozen afbeelding op moderne of authentieke manier voor in uw keuken of als cadeau voor verjaardag of jubileum.