

Oegstgeester pan


Op 1 december 2019 slaan de vlammen uit het dak van het Rijksmonument en voormalig raadhuis in Obdam uit 1875. Gelukkig is het pand niet in zijn geheel afgebrand, maar de volledige bovenverdieping brand uit. De restauratie zal zo'n anderhalf jaar in beslag nemen.

Rijksmonument
Er zijn zoveel mogelijk oude materialen hergebruikt zoals de torenklok, deels authentiek en deels een nieuwe versie. Het dak was de eerste klus die gedaan moest worden. “We mochten het dak eerst maken van de verzekering, zodat de steiger zo snel mogelijk weg kon en er geen water meer naar binnen zou komen”, aldus aannemer Vrijsen van Bouwbedrijf Wever uit Waarland. Omdat het hier om een Rijksmonument gaat moet het zo authentiek mogelijk weer opgebouwd worden.
Oegstgeester pan
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek is benaderd om de oude Oegstgeester pannen te leveren. De Oegstgeester pan is een zeer oude pan die al in 1840 in het Verenigd Koninkrijk gemaakt werd. De Oegstgeester pan dankt zijn naam aan de plaats waar deze in Nederland gemaakt werden, het Zuid-Hollandse Oegstgeest. Dijkstra is de enige fabriek in Nederland die de Oegstgeester pan nog op traditionele manier vervaardigt. De hoeken van het dak zijn afgewerkt met een hoekkepervorst met ornament welke speciaal bij deze pan horen. Op de nok zitten dakkammen met fleurons dit zijn de ornamenten boven op het dak, dit alles in donker blauw verglaasde uitvoering.





De Obdammers mogen van geluk spreken dat het pand bewaard is gebleven en de eyecatcher van het dorp in ere is hersteld.
Klik hier voor een kijkje halverwege de restauratie, een artikel en video van NH Nieuws.
