Naar boven

Algemeen

 

Wij maken al sinds 1898 keramische producten. Volgens authentiek productie proces en op ambachtelijke wijze worden dakpannen, schoorsteenpotten met bijpassende kappen, rookleidingbuizen en ventilatiestenen geproduceerd. Verder is Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek het adres voor restauratie van duurzame keramische producten en projecten, zoals het namaken van stenen raamdorpels en speciale pannen voor kerken, nationaal erfgoed  en onder architectuur gebouwde panden. Ook voor het smoren en glazuren van aangeleverde pannen en stenen in speciale kleuren kunt u bij ons terecht.

Dakpannen
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek is de enige fabrikant in Nederland die de platte of vlakke Fries en de Friese golf dakpannen maakt. Naast deze chauvinistische pannen levert Dijkstra dakpannen in alle maten en soorten op basis van een bestaand model.

 
 

Kunstrietvorsten
Voor de kunstrietdaken maken wij kunstrietvorsten in natuurrood en gesmoord. Tevens kunnen wij hier eindrietvorsten bij leveren.
 
Rookleidingbuizen
Rookleidingbuizen, ook wel kannebuizen genoemd, worden door ons geleverd met en zonder kraag en zijn geschikt voor centrale verwarming, gas-, olie-, kolen- en openhaarden. De rookleidingbuizen worden op hoge tempratuur gebakken van zuivere klei, zonder bijmenging van uitbrandende afvalstoffen en zijn daardoor vol van klank.

Hierdoor voldoen deze buizen, die door ons reeds gedurende meer dan 40 jaren worden gefabriceerd en in die jaren hun betrouwbaarheid ruimschoots hebben bewezen.

Voordelen:
-    Gemakkelijk te verwerken dus arbeidsbesparend en goedkoop;
-    Onbeperkte levensduurgroot absorptievermogen voor vocht, maar glas van wand en daardoor trek bevorderend en makkelijk te vegen;
-    Groot warmte-isolerend vermogen.

 
 

Schoorsteenpotten en kappen
Op bestelling maakt Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek vrijwel alle soorten schoorsteenpotten (keramische uitmondingen) voor rook- en ontluchtingskanalen. De schoorsteenpotten beschermen schoorsteenkanalen van woningen en utiliteitsbouw tegen storm en regen. Ze kunnen worden toegepast voor gashaarden, open haarden, allesbranders, centrale verwarming en ontluchtingskanalen. Schoorsteen-, en kraaienkappen worden toegepast tegen regen- en windinval en als afweer tegen nestelende vogels. 

Schoorsteenkappen worden geleverd voor alle maten schoorsteenpotten. De kap gaat over de schoorsteenpot heen en moet met specie of kit worden vastgezet. Bovenop zit een losse veegknop. Bij een onbekende maat, wordt aan de bovenkant van de pot de uitwendige diameter opgemeten om een bijpassende kap te kunnen vinden. Kraaienkappen zijn leverbaar voor schoorsteenpotten van een inwendige diameter van 120 tot maximaal 160 mm. In tegenstelling tot de schoorsteenkap, zakt de kraaienkap in de schoorsteenpot waarbij verder geen specie gebruikt hoeft te worden.

 

Blauwzwart smoren en verglazen
Bij het procedé blauwzwart smoren worden dakpannen en andere keramische producten 'gesmoord', waarbij alle zuurstof met behulp van gas uit het gebakken product wordt getrokken. Producten die als rood de oven ingaan, komen er als blauwzwarte producten weer uit. Ook het verglazen van aangeleverde stenen en dakpannen kunnen wij voor u realiseren.

 

Restauratie
Bij talloze restauratieprojecten zijn de vakkennis en de productiemogelijkheden van Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek ingeroepen. Veel stenen, dakpannen en speciale pironnen voor het restaureren van oude kerken of gebouwen worden in Sneek gemaakt. Daarnaast maken wij ook raamdorpelstenen en vormstenen op aanvraag.