Naar boven

Friese witjes

 

Handgemaakte tegels van Dijkstra
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek maakt handgemaakte tegels in vele variaties. In het vaste programma zitten de authentieke Friese witjes, de Art Deco lijn en een moderne tegellijn. Daarnaast worden er tegels gedecoreerd door middel van verschillende traditionele, ambachtelijke en moderne technieken. 

Het Friese witje is een klassieker
Deze handgemaakte tegel stamt al uit de eerste helft van de 17e eeuw en is nog steeds een populaire wandbekleding. Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek maakt het authentieke Friese witje volgens oude receptuur. Door deze ambachtelijke werkwijze krijgen de witjes een breed scala aan tintnuances, wat uw muur een authentieke uitstraling geeft. Het Friese witje van Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek is tijdloos en is toepasbaar in zowel traditionele als moderne interieurs.

 

Details van een witje
Het Friese witje heeft de oorspronkelijke maat van circa 13 bij 13 centimeter met een dikte van circa 8 millimeter. Naast een uitgebreid scala aan kleurnuances zijn er ook witjes verkrijgbaar met specifieke details in glans, glazuur en met craquelé of snijgaatjes.

 
 

Verschillende soorten witjes
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek produceert verschillende soorten witjes;


Het strakke witje
Er is een strak witje met een glazuur zonder craquelé effect. Het uiterlijk van de tegel is hoog glanzend met een licht onregelmatig oppervlak. Dit witje is in verschillende tintnuances te verkrijgen en in zowel koude als warme kleuren.

Witjes met craquelé effect
Er is een glazuur die in de loop van de tijd gaat leven en waarbij de craquelé langzaamaan zichtbaar wordt. Het uiterlijk van de tegel is matglanzend met een licht onregelmatig oppervlak. Het proces van het zichtbaar worden van de craquelé kunnen we voor u versnellen. In deze variant produceren wij bij Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek 6 koude kleuren en 5 warme kleuren. Mocht u de tegel willen toepassen in natte ruimte dan wordt de craquelé zichtbaar als de tegel nat wordt.

 

Daarnaast produceren we een tegel die wij ‘oude witje’ noemen. Hierbij wordt een iets poreuzere klei gebruikt in een wat donkerdere kleur waardoor de craquelé eerder zichtbaar is en de tegel een meer antiek uiterlijk heeft. Ook deze tegel is een matglanzende tegel met een licht onregelmatig oppervlak en kunnen geleverd worden in 6 koude kleuren en 5 warme kleuren.

 

Mix van witjes
Binnen de soorten glazuur is het mogelijk om een mix samen te stellen van verschillende tinten. Wij hebben een aantal standaard mixen in ons assortiment, maar het is ook mogelijk om zelf een mix samen te stellen.

Snijgaatjes van de witjes
Van oudsher werden de tegels gesneden uit natte klei met behulp van een mal. Deze mal bestond uit een plankje die op de klei werd gelegd en waar vervolgens omheen gesneden werd. De zogeheten mal werd op zijn plek gehouden door in twee hoeken van de mal een spijker te slaan die in de klei gedrukt werd. Zo kon de mal onder het snijden niet wegglijden. Deze snijgaatjes geven een authentieke uitstraling aan het witje. Alle varianten van de Friese witjes kunnen bij Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek worden geleverd met of zonder snijgaatjes.

 

Profielranden en afdektegels
Om de Friese witjes een prachtige afwerking te geven zijn er allerlei aanverwante artikelen te verkrijgen in dezelfde kleurnuances. Denk bijvoorbeeld aan profielranden voor bijvoorbeeld de plint of een rand tussen de tegels of afdektegels om de witjes aan de bovenkant of op een buitenhoek af te werken met een afgeronde rand.

 

Wilt u een proefpakket van de witjes aanvragen?
Neem gerust contact met ons op voor de verschillende soorten pakketten.