Naar boven

Rijksmuseum geveltableaus

Restauratie Rijksmuseum Amsterdam  |  Rijksmuseum Amsterdam  |  Locatie: Amsterdam  |  Tijdsperiode: 2010  |  Architect: van Hoogevest architecten  |  Aannemer: Koninklijke Woudenberg
 

In 1885 werd het huidige Rijksmuseumgebouw naar ontwerp van P.J.H. Cuypers voltooid. Het museum is gebouwd in een stijl die is afgeleid van de renaissance bouwstijl begin van de 16de eeuw. Vanaf 18 maart 2003 ging het hoofdgebouw dicht voor een verbouwing die aanvankelijk enkele jaren zou gaan duren, maar door diverse vertragingen bijna tien jaar in beslag zou nemen. Na ruim negen jaar gesloten te zijn geweest, ging het vernieuwde hoofdgebouw op 13 april 2013 weer open.

 

Restauratie van tegeltableaus museum en Teekenschool
In 2010 is Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek gevraagd om de vele tableaus aan de rijkelijk versierde buitengevels te restaureren van zowel het museum en later ook de tableaus aan de buitenkant van het naast het museum gelegen pand van de Teekenschool van het rijksmuseum. De restauratie was een flinke klus. De door de tand des tijds en weersinvloeden waren er veel tegels aangetast. De aangetaste tegels moesten vervangen worden door gave exemplaren.

Omdat er veel tegels verloren waren gegaan en daarnaast de tegels die nog in tact waren niet uit de gevel gehaald konden worden als referentie was het een moeilijke klus. Zowel de kleuren, schilderstijl en uitstraling moesten overeenkomen met de authentieke tegels.

 

Kleurontwikkeling
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek heeft de kleuren en glazuren ontwikkeld in eigen laboratorium. `de plateelschilders hebben de penceelstreken aan de hand van fotomateriaal en nog aanwezige stukken tegels na weten te bootsen en kleuren en penceelstreken zijn ter plaatsen gecontroleerd.