Naar boven

Smoren

 

Blauwzwart smoren
Bij het procedé blauwzwart smoren worden dakpannen en andere roodgebakken keramische producten in een speciale smoor oven ‘gesmoord’.  In dit stookproces wordt alle zuurstof uit het roodgebakken keramische product getrokken waardoor de producten die als rood de oven ingaan, er als prachtige blauwzwarte producten weer uit komen.

Eeuwenoude procedure
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek is een van weinige fabrikanten die het smoren nog van oudsher in de vingers heeft. Deze eeuwenoude procedure wordt nog dagelijks bij ons toegepast. Dakpannen, bakstenen en andere roodgebakken keramische producten worden op deze manier verwerkt tot kleurvaste blauwgrijze producten

 
 

IJzeroxide
Het gebakken keramische product gaat in de speciale smoor oven waarna het smoorproces begint. Door afsluiting van de toevoer van lucht in de oven tijdens het stookproces kleurt de ijzeroxide in de klei blauwzwart. Ieder object krijgt zijn eigen karakteristieke blauwzwarte kleurnuance. Doordat de temperatuur in de oven en het gehalte ijzeroxide in de klei varieert kunnen er onderling kleurnuances optreden.

Combineren van pannen
Al onze standaard traditionele bouwkeramiek producten zijn leverbaar in rood, gesmoord of geglazuurd. Klik hier voor onze artikellijst bouwkeramiek voor de producten.

Het is ook mogelijk om gesmoorde dakpannen te combineren met rode pannen. Dit geeft uw dak een extra dimensie.

 

Dijkstra uw partner in smoorwerk
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek is de partner voor al uw smoorwerk. U kunt als externe partij met al uw smoorwerk bij ons terecht. Wij smoren roodgebakken dakpannen, stenen en andere keramische producten speciaal voor u. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.