Naar boven

Koninklijke Industrieele Groote Club Amsterdam

Locatie: Dam Amsterdam   |   Tijdsperiode: 2016 / 2017   |   Architect: ZZDP Architecten   |   Uitvoerder: Bouwbedrijf Steenbeek

Restauratie met behulp van 3D printen
Sociëteit De Koninklijke Industrieele Groote Club zetelt al jaren in een monumentaal pand aan de Dam in Amsterdam. In dit gebouw heeft zeer recent het luxueuze Boutique Hotel TwentySeven een plek gekregen. Met zestien suites en een restaurant is er onderdak gerealiseerd van hoog niveauder.

Restauratie
In 2017 is Dijkstra Kleiwaren betrokken geweest bij de grote restauratie van de Koninklijke Industriële Groote Club in Amsterdam het gebouw van architect Foeke Kuipers (1871-1954) werd groots gerestaureerd onder leiding van ZZDP architecten.

 

Sobere vierde etage
Meer dan 50 verschillende soorten keramische elementen moesten bijgemaakt worden in de stijl van het in 1914 gebouwde pand. Een aparte uitdaging vormde het transformeren van de vierde etage. Oorspronkelijk was hier sprake van een wat sobere uitvoering, zonder fraaie balustrade. Maar het hele hotel moest dezelfde grandeur uitstralen.

Huidige techniek

Om dat te bereiken moesten er keramische elementen gemaakt worden van 60 x 60 cm. Dit waren de grootste elementen die we tot nu toe ooit gemaakt hebben. Als we niet hadden kunnen werken met de huidige techniek, dan was de opgave veel lastiger geweest en had het ons veel meer tijd gekost. Nu was het mogelijk om exacte kopieën te maken en dit project binnen negen maanden voor elkaar te krijgen.

 
 

Scannen en printen
In verband met de complexiteit en het ontbreken van monster tegels zijn er originele tegels ter plekke in gescand en vervolgens 3D geprint. Mede door deze techniek kan er bij het maken van de mallen direct rekening gehouden worden met de krimp van de klei.

Glazuren
Ook de glazuren hebben per tegel een verschillende structuur waardoor elke tegel weer zijn eigen manier van aanbrengen heeft.

 

Samenwerking
Het is een prachtig uitdagend project geweest waarbij wij gebruik maakten van de modernste technieken om een prachtig authentiek resultaat te krijgen. Wij hadden bij deze opdracht een samenwerkingsverband met Tryn 3D printing uit Harlingen. Klik hier voor het artikel in het vakblad TEGELTOTAAL over dit project.