

Geschiedenis
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek is een fusie van verschillende bedrijven.
Dijkstra Kleiwaren
Dijkstra Kleiwaren is opgericht in 1898 door Sietze Dijkstra en zijn zoon Jacob Dijkstra. In de beginperiode werd huishoudelijk en kerfsnee aardewerk vervaardigd. In 1920 werd de productie van Fries kerfsnee aardewerk gestaakt en werd er aan de Oude Oppenhuizerweg 47 in Sneek het huidige bedrijfspand gebouwd. Na 1920 bestonden de producten uit bloempotten en drainage buizen die voor de inpoldering van de Wieringermeer in 1934 werden geleverd. Het vervoer ging per schip vandaar dat de ligging van het pand aan de Houkesloot ideaal was.


Na de invoering van de plastic buis werd het keramisch model langzaam van de markt verdrongen en werden er bij Dijkstra Kleiwaren andere producten ontwikkeld zoals de schoorsteenpotten met bijpassende kappen, rookleidingbuizen en ventilatiestenen die nu nog worden geproduceerd. Ook werd de fabriek ingezet bij restauratie projecten, zoals het namaken van stenen en speciale pannen of het glazuren van aangeleverde pannen en stenen in speciale kleuren.



Ginjaar Kleiwaren
In 2020 is de productie van het bedrijf Ginjaar kleiwaren uit 1918 te Leiderdorp overgenomen waar Dijkstra Kleiwaren al jaar en dag mee samenwerkte. Ginjaar Kleiwaren is een aardewerkfabriek uit 1918 die in 1920 overgenomen werd door de gebroeders Ginjaar. De toen nieuwe firma met de naam Aardewerkfabriek ‘De Does’ richtte zich in eerste instantie op de fabricage van privaattrechters (toiletpotten), schoorsteenpotten en -kappen, buizen, vazen en bloempotten. Later verandert de naam in Kleiwarenfabriek firma Gebroeders Ginjaar.


Albarello Tegelfabriek & Atelier
Albarello is begonnen als Brenkman en Hunnink en is opgericht in 1989 door een afsplitsing van medewerkers van Harlinger aardewerk en was gespecialiseerd in Friese witjes en plateelschilderkunst, maar maakte ook kommen en wandborden. In 1996 is het bedrijf overgenomen door Pieter Baas en heeft het bedrijf de naam Albarello gekregen. Albarello heeft zich naast Friese witjes en de plateelschilderkunst vooral gericht op het gebied van restauratie: maatwerk en reproductie van authentieke tegels voor zowel wand, vloer en gevel. Albarello is in 2016 onderdeel geworden van de Bornego Group, toen nog de Royal Goedewaagen Groep.




In 2018 heeft Albarello 1610 Architectural Ceramics opgericht om in de behoefte te kunnen voorzien van de vraag vanuit de architectenmarkt waarbij de nadruk ligt op de co-creatie met architecten en designers. In 2019 is Dijkstra Kleiwaren overgenomen door Albarello en in 2020 Ginjaar Kleiwaren, wat een prachtige aanvulling was op de expertise van Albarello. In 2021 is het bedrijf verhuisd van Menaam naar Sneek naar het pand van Dijkstra Kleiwaren dat stamt uit 1920 aan de Oude Opperhuisterweg en zijn alle bedrijven samengevoegd onder de naam Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek.
Bij Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek wordt gewerkt met 4 specialismen:
· Architecten & Designers
· Restauratie
· Traditionele bouwkeramiek
· Tegels en plateelschilderwerk
Bornego Group
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek is in 2016 onderdeel geworden van de Bornego Group waarmee onze expertise is uitgebreid. Door intensieve samenwerking met de verschillende keramische bedrijven van de groep, die hun roots hebben in het begin van de 17e eeuw kunnen wij alles produceren van porselein tot bouwkeramiek.

- Royal Goedewaagen
- Royal Boch (Belgie)
- Walküre (Duitsland)
- Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek
- Friesland Porzellan (Duitsland)
- Royal Tableware
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek is een historisch bedrijf. Overal heerst een ambachtelijke sfeer ondanks het feit dat kolen en turf plaats hebben gemaakt voor gas. In 2021 is de fabriek uitgebreid en gemoderniseerd met een modern pand aan de achterkant van het historische gebouw waardoor de historisch aanblik van het pand met de schoorsteen bewaard is gebleven. Het is een hele speciale ervaring om te werken in deze historische ambiance en het eeuwen oude ambacht uit te voeren. In dit opzicht is het bedrijf Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek uniek te noemen.