Naar boven

Fabriek

Eeuwenlange traditie
Een eeuwenlange keramiek traditie wordt nog steeds met enthousiasme en passie uitgevoerd door de keramisten en plateelschilders van Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek. Van generatie op generatie is de kennis van het vak overgedragen. In de afgelopen 125 jaar is Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek uitgegroeid tot een gerenommeerde fabriek met 4 specialismen:

Architecten & Designers
Onze ambachtelijke kennis van keramiek en bijzondere kennis van glazuren maakt het mogelijk te kunnen reageren op specifieke vragen en wensen van architecten en ontwerpers. Sinds vele jaren wordt onze fabriek ingezet voor het maken van specifieke tegels en glazuren voor gevels van architectonische gebouwen en interieurarchitecten. Op verzoek en in samenwerking met architecten creëren wij tegelvormen en ‘groundbreaking glazes’ op maat.

 

Daarnaast is Dijkstra Friese kleiwarenfabriek een van de eerste keramische bedrijven in Nederland die waste-glaze aanbiedt voor op gevels en tegels voor binnen en buiten toepassing. Wij werken samen met ontwikkelaars van deze glazuren en zijn koploper in de productie van duurzame en milieuvriendelijke keramische producten. Dijkstra Friese kleiwarenfabriek is dan ook volop bezig met duurzaamheid. Het hergebruik van grondstoffen en materialen staat hoog op de prioriteitenlijst.

 
 

Traditionele bouwkeramiek
Volgens authentiek productieproces en op ambachtelijke wijze worden dakpannen, schoorsteenpotten met bijpassende kappen, rookleidingbuizen en ventilatiestenen geproduceerd. Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek is het adres voor restauratie en duurzame keramische producten en projecten, zoals het namaken van stenen raamdorpels en speciale pannen voor kerken, nationaal erfgoed  en onder architectuur gebouwde panden. Ook zijn wij de partner voor het smoren en glazuren van aangeleverde pannen en stenen in traditionele of specifieke kleuren.

Restauratie
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek levert maatwerk en reproducties van authentieke tegels voor zowel wand, vloer en gevel, dakpannen, schoorsteenpotten, raamdorpelstenen en vormstenen.

Onze producten worden volledig in eigen fabriek gemaakt. Dat maakt het mogelijk om tegels, gevelstenen en andere beeldbepalende bouwmaterialen te produceren die naadloos aansluiten bij de authentieke bouwmaterialen.

Het is uiteraard van groot belang om de oorspronkelijke productiewijze te achterhalen. Dit gebeurt door analyse en door middel van vele testen. Zo hebben wij unieke kennis opgebouwd op het gebied van restauratie en renovatie.

Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek wordt veelvuldig ingezet voor de restauratie van nationaal erfgoed.

 

Tegels & Plateelschilderwerk - Witjes
Witjes worden op ambachtelijke manier vervaardigd volgens 17e-eeuws receptuur in een groot scala aan tintnuances. Het Friese witje is een echte klassieker. Het product stamt al uit de eerste helft van de 17e eeuw. De witjes hebben nog steeds de oorspronkelijke maat van circa 13 x 13 centimeter en zijn circa 8 millimeter dik. Wij gebruiken de oude, originele recepturen, daarnaast ontwikkelen we ook nieuwe kleurnuances. Verder zijn er allerlei aanverwante artikelen te verkrijgen in dezelfde kleurnuances van profielranden tot afdektegels.

Tegels & Plateelschilderwerk - Plateelschilderwerk
Op eeuwenoude traditionele wijze worden bij Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek zowel klassieke als hedendaagse voorstellingen geschilderd. De plateelschilders die werkzaam zijn bij  Dijkstra schilderen op authentieke en ambachtelijke wijze voorstellingen op tegels en tegeltableaus. De beroemde eeuwenoude Friese en Nederlandse schildertradities zijn bij Dijkstra gewaarborgd en in goede handen.

 

Tegels & Plateelschilderwerk - Modern
Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek produceert eigentijdse keramische wandbekleding speciaal voor moderne interieurs waarvoor glazuur en klei recepten door onszelf ontwikkeld zijn. Door het experimenteren met nieuwe kleurstoffen (oxiden), grondstoffen en materialen hebben wij een exclusieve moderne tegellijn ontwikkeld. Binnen deze lijn blijven we innovatief en ontwikkelen we nieuwe glazuren, kleurrecepten en tegelvormen. In direct contact met de klant of architect kunnen wij exclusieve ontwerpen uitvoeren.

 
 

Moderne technieken
Naast de ambachtelijke technieken schuwen wij de moderne technieken niet. Zo hebben wij een afdeling met de modernste technieken om beeld over te dragen op keramiek. Wilt u een uniek beeld op tegels? Dan is de zeefdruk of transfertechniek daar uitermate geschikt voor. Deze techniek is voor zowel binnen als buiten toepasbaar in fietstunnels op gevels en op wanden.

Ook hebben wij een afdeling met de modernste technieken zoals 3D scannen en printen. Wilt u een unieke vorm produceren of heeft u een keramisch element dat u wilt reproduceren? Wij hebben de mogelijkheid in huis om deze in te scannen en of uit te printen en zo te reproduceren in keramiek. Ook kunnen wij unieke Reliëf oppervlakken realiseren op uw keramische tegels.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan gerust contact met ons op.